Berzeliigatan 4
41253 Göteborg
031-7086200
Webbsida
Den allra första premiären på Lorensbergsteatern ägde rum den 27 oktober 1916, och var förstås den allra ståtligaste. ”En konstens helgedom, ett diktens tempel”, dundrade Victor Sjöström i sitt inledningstal. Första föreställningen på landets modernaste teater kunde börja.

Teatern byggdes med amerikansk fart, som man kallade det då, när det arbetades i treskift. Hela byggnaden blev faktiskt klar på mindre än ett halvår. Och allt berodde egentligen på att en krögare ville fortsätta servera öl, nubbe och sill till de hungriga göteborgarna i Lorensbergsparken.

Den teaterintresserade Sophus Petersen, som drev värdshuset Lorensberg, hade erbjudit sig att bygga en ny dramatisk scen i parken under förutsättning att han fick sitt värdshuskontrakt förlängt med 15 år. Bygget som varit tänkt som ett provisorium tills staden skulle få en riktig Stadsteater, ritades av arkitekten Karl M Bengtsson.

Allt gick vägen och den 27 oktober 1916 gick ridån upp för August Strindbergs ”Ett drömspel”, regisserat av Mauritz Stiller med musik av Wilhelm Stenhammar, som också dirigerade föreställningen. Lorensbergsteatern kunde ståta med rikets första vridscen, en stor så kallad rundhorisont i fonden på scenen och ett stort modernt belysningsmaskineri. 1918 kom Per Lindberg till teatern och tillsammans med bland andra Knut Ström skapade han en modern teaterform. Den kallades ljusets revolution och uppfattades som rent trolleri av dåtidens publik, denna Knut Ströms tekniskt och artistiskt märkliga dekor, som fick liv av ljus, rörelse och musik.
Det var också många gästspel på Lorensbergsteatern. En ensemble från Moskvas Konstnärliga Teater var på besök och Ernst Rolf drog in på Lorensbergsteatern första gången 1918 och kom tillbaka 1926. Men när Stadsteatern stod färdig 1934 flyttade ensemble och teaterledning tvärs över gatan. Lorensbergsteatern förvandlades istället till en av landets modernaste biografer. Salongen skärmades av från scenen och scenhuset, som tillsammans med de halvcirkelformiga korridorerna och logerna senare kom att hysa Teaterhistoriska museet.

Den 19 september 1934 visade Göteborgs allra förnämaste premiärbiograf, Lorensbergs Bio, ”Det hände en natt” med Clark Gable och Claudette Colbert, och salongen var fylld till sista plats. I 53 år visades här film till en dag i september då något hände. Den vita duken och några bänkrader lyftes undan för nu skulle det byggas en ny scen, för den gamla var ju på museum. Galenskaparna och After Shave tågade in med ”Stinsen brinner” och Lorensbergsteatern blev åter teater efter ett halvt sekel. Det var tänkt som en tillfällig lösning men sedan 1987 driver Galenskaparnas och After Shaves produktionsbolag Kulturtuben teatern som också hålls öppen för andra uppsättningar. Det har sedan dess fört med sig ett synnerligen levande och aktivt liv för teatern.

På senare år har Kulturtuben gjort stora investeringar för att renovera teaterns publika utrymmen, biljettkassan och teaterns ljud- och ljusanläggning. Visserligen försvann maskineriet som drev vridscenen upp till Stadsteatern 1935 men det moderna teatermaskineri som idag döljs bland kulisserna skulle säkerligen få herrarna Lindberg, Ström och Hammarén att gnugga händerna av förtjusning.


5.0 / 5 (1 röst)

 

Laddar...



Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.
Maj 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.