Plåtslagaregatan 2
41757 Göteborg
031-224599
Webbsida
E-mail
Föreningen Aftonstjärnan bildades 1892 av några unga varvsarbetare i en vedbod på Bonnabacken på Lindholmen, som en fristående nykterhetsklubb. Föreningen ordnade danskvällar, föredrag m.m. med stor framgång och ganska snart kände man sig mogen att bygga ett eget föreningshus på nuvarande plats. Huset var i ett plan och rymde i stort en enda samlingslokal. Nu kunde föreningen även hyra ut lokaler till andra föreningar och organisationer och föreningens ekonomi förbättrades fortlöpande.

1895 bildades ett teatersällskap inom föreningen, där medlemmarna själva byggde en mindre teaterscen i lokalen. Ett svårt slag drabbade föreningen Aftonstjärnan i juni 1902 då föreningshuset brann ner till grunden. Men redan i augusti var man i gång med att bygga ett nytt hus för föreningen och i mars 1903 var huset färdigt i det nuvarande utförandet Invigningen lockade 500 besökare och festtalet hölls av Ny Tids chefredaktör. I alla år var Carl Lalli Andersson föreningens ordförande, men i början av 1940-talet började han och de andra delägarna tröttna och Aftonstjärnan såldes till en privaperson som började tillverka karameller i lokalerna och så småningom kom även andra entreprenörer in i huset t.ex. smörgåstillverkaren Snitten och ett plåtslageri. I slutändan gick karamellfabriken i konkurs och fastigheten förföll allt mer och i mitten av 1980-talet var den närmast rivningsfärdig.

Men i den vevan mobiliserades krafter för att rädda Aftonstjärnan och Göteborgs kommunala Bostadsbolag, som nu var ägare, ställde sig välvilliga till projektet och 1988 kunde ett hårt och arbetskrävande upprustningarbete påbörjas. Till en början var det i huvudsak ideella krafter som utförde arbetet men efterhand kunde, med stöd av Boverket och kommunen, yrkesfolk anställas. 1994 var bl.a A-salen så pass färdig att bioverksamheten kunde återupptas och 1996 var renoveringen avslutad. Huset var då kulturminnesmärkt av länsstyrelsen.


5.0 / 5 (1 röst)

 

Laddar...Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.