Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Vimmerby

Kalmar län (Småland)

Vimmerby är en tätort (stad) i Småland samt centralort i Vimmerby kommun, Kalmar län. Vimmerby, är en av Sveriges äldsta städer och fick troligtvis sina stadsrättigheter redan på 1300-talet. Storgatan har kvar sin medeltida sträckning och i centrum finns flera unika trähus bevarade. Staden var en marknadsplats för bönder från Östergötland och från de omgivande trakterna varför Vimmerby faktiskt kan sägas vara en mer utpräglad östgötsk stad än rent småländsk. Oxhandeln med Linköping och de bättre förbindelserna norrut kan ses som ett bevis för detta liksom läget vid Stångån (långt nedströms ån ligger Linköping). Även dialekten är mycket östgötskt präglad med de karaktäristiska r-uttalandet (som engelska w). Vimmerby är även en del av Linköpings stift.

På andra sidan Stångån låg dock den egentliga knutpunkten Skillingarum. Det var här landsvägen mellan Kalmar och Stockholm sammanstrålade med landsvägar från Vimmerby stad och Eksjö. Staden Vimmerby låg alltså på andra sidan av en bro utanför den egentligen knutpunkten för landsvägarna men det var här kyrkan fanns och Vimmerby blev därför en centralort. Idag ligger i Skillingarum Åbro som är ett av Sveriges största bryggerier.

« Vetlanda | Visby »


Laddar...


Lokaler i Vimmerby

Harrys Pub & Restaurang Vimmerby
Nattklubb, Pub, Restaurang
4.0 / 5 (1 röst)
Rönnbärsgatan 36
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.