Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Vetlanda

Jönköpings län (Småland)

Vetlanda, tätort (stad) i Vetlanda kommun. Vetlanda har gamla anor som marknads- och tingsplats sedan 1000-talet. Enligt göticisten (och mytomanen) Petter Rudebeck hade staden en längre historia än så, fast under namnet Vitala. Det moderna Vetlanda har sitt ursprung ur ett antal större gårdar, vars namn lever kvar i det centrala Vetlanda. Stadrättigheterna firades med en stor fest på Stortorget årsskiftet 1920. I mitten av 1960-talet började, liksom i många andra svenska småstäder en "sanering" och man rev en del äldre hus men långt ifrån alla. Hus av den äldre bebyggelsen som finns kvar kan nämnas Sollinska huset, som ligger vid järnvägsstationen, Svedbomska Villan, Sparbankshuset och Gamla Stadshuset alla mitt i staden.

En gång i tiden var Vetlanda järnvägsknutpunkt, med linjer österut via Gårdveda/Målilla till Oskarshamn, söderut via Åseda till Kalmar, västerut och nordvästerut till Sävsjö respektive Nässjö och södra stambanan. Av Vetlandas järnvägslinjer återstår i dag bara ett godsspår österut till bruksorten Pauliström samt linjen till Nässjö. Tack vare den storsatsning som BK tåg gjort på privat järnvägsdrift har detta spår till Vetlandas historia kunnat bibehållas. År 1974 invigdes stadens nya stadshus och det väckte stor debatt i bygden. Stadshuset, som var mycket modernt och med en arkitektur som då uppfattades som en främmande fågel i denna lilla staden, kallades i folkmun för Babels torn. Arkitekten var dansk och hade troligtvis hämtat mycket av sin inspiration från det lite äldre Asker Rådhus utanför Oslo.

Personer med anknytning till Vetlanda som förekommer i rikstäckande media är naturligtvis ofta Lena Philipsson men också de två bröderna Lindwall som skriver och fotograferar i expressen. Bandyhjältar har det också varit några stycken av, men de har en tendens att bli mer och mer glömda allt eftersom tiden går. Skivor från Vetlanda med Lars-Göran Frisk var ett radioprogram som många människor minns namnet på, men som få egentligen har hört. Till sist måste Pälle Näver nämnas, en man vars 15 minuter i rampljuset väl hos de allra flesta glömts bort för flera årtionden sedan.

« Växjö | Vimmerby »


Laddar...


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.