Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Varberg

Hallands län (Götaland)

Varberg är en tätort (stad) i Halland samt centralort i Varbergs kommun, Hallands län. Varberg är en turist- och handelsstad med hamn och färjeförbindelse med Grenå i Danmark. Varberg är en av Europas främsta kurortsstäder med bl.a. 'Varbergs Kurort Hotell & Spa' och det berömda kallbadhuset vid fästningen. Varberg är bland de främsta vindsurfingställena i Europa med säsong hela året, förutom en till två månader på vintern. Om Varberg skrev Esaias Tegnér följande i ett brev daterat 19 juli 1826, vilket använts i kommunens marknadsföring: "Varberg utan all fråga är det fulaste ställe i Sverige; det är Nordens sanddosa, icke ett träd, icke en skugga, icke en grön fläck så långt ögat räcker, blott flintskalliga berg, och salt vatten och skrivsand".

De äldsta beläggen för staden är ett brev från 1343 då staden benäms "Getakärr". Platsen Getsjö är däremot omnämnd tidigare då Saxo Grammaticus nämner den i samband med Slaget vid Nissan. Arkeologiska utgrävningar antyder att Getakärr började byggas under andra halvan av 1200-talet. Det har även spekulerats i att Gamla Köpstad var en föregångare till staden, men det är på grund av bristen av arkeologiskt- och källmaterial svårt att bedöma. Vid 1400-talets början antogs namnet Varberg (Vardberg eller Vårdkasberg) efter berget där Varbergs fästning ligger, ursprungligen en borg anlagd på 1280-talet. Under 1400-talet grundas Ny Varberg norr om staden. Getakärr kallas då Gamla Varberg och mister 1578 sina stadsrättigheter. Förhållandet mellan de bägge städerna präglades sannolikt av kamp om kontrollen av handeln i området. Ny Varberg anlades där vägar från Västergötland och Småland möter Via Regia. Staden låg omkring 700 meter inåt land och för att kunna fungera som hamn anlades en kanal ut till havet. Ny Varberg var knuten direkt till kungen medan Gamla Varberg troligen kontrollerades av den lokale länsherren.

På ett något större plan konkurrerade Varberg i sin tur med Nya Lödöse och senare Göteborg. Framförallt längs de gamla vägarna mot Jönköping respektive längs viskadalen i rikting mot Borås hade Varberg sedan gammalt goda förbindelser. Ny Varberg blir förstört av svenskarna 1565 under nordiska sjuårskriget. Den överges efter att åter ha blivit skövlat under Kalmarkriget 1611-1612. Varberg flyttar nu till ett ställe i närheten av fästningen kallat "Varberg på platsarna" där det blir kvar till 1666 då staden efter att ha brunnit ner flyttas till sitt nuvarande läge.

« Vara | Värnamo »


Laddar...


Lokaler i Varberg

Harrys Pub & Restaurang Varberg
Nattklubb, Pub, Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Kungsgatan 8
Sparbankshallen
Arenor
0.0 / 5 (0 röster)
Kattegattsvägen 26


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.