Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Vara

Västra Götalands län (Västergötland)

Vara är en tätort i Västergötland och centralort i Vara kommun, Västra Götalands län. Tätorten ligger vid Europaväg 20. Vara fick som många andra tätorter ett rejält uppsving till följd av att järnvägen drogs förbi orten under 1890-talet. Orten utvecklades snabbt till en viktig handelsplats för jordbruket. Innan 1800-talet så hade åkrarna varit uppdelade på samma sätt ända sedan medeltiden, det vill säga i små tegar och ibland kunde varje bonde ha uppemot femtio sådana tegar uppdelade på olika ställen. I början av 1800-talet började den skånske godsägaren Rutger Macklean att använda sig av en metod kallad skifte. Detta innebär att man samlar åkrarna på ett par ställen istället för att ha dem utspridda.

I Vara by genomfördes storskiftet åren 1786-1789, skiftet innebar att alla byns bönder som hade haft sina åkrar utspridda på kanske ett tjugotal olika platser fick åkrarna mer samlade men fortfarande på kanske 3-4 olika ställen. Laga skiftet ägde rum 1843-1850, detta skifte innebar att byn splittrades, för under laga skiftet så flyttades de flesta gårdarna ut från byn. Efter skiftet blev det en väldig fart på odlingarna och man odlade upp ängsmark för den passade bra till havreodling. Efter skiftet så började man även med växelbruk i Vara. Med växelbruk menas att man odlade olika saker varje år i stället för att odla samma saker år efter år. Innan växelbruket så hade de flesta bönderna i Vara använt tvåsädesbruk, vilket betyder att man odlar halva åkern och halva ligger i träda.

Under 1800-talet utvecklades redskapen och arbetet med åkrarna väldigt mycket, vilket gjorde att spannmålsskörden fyrdubblades så att man nu kunde börja exportera istället för att importera spannmål. Särskilt stor och lönsam var exporten av havre till Storbritannien, och Vara hade förutom att ha goda möjligheter att producera detta dessutom ett geografiskt bra läge för export. Havre från Vara såldes och exporterades främst av William Thorburns exportfirma i Uddevalla. 1846 infördes en lag i England som sa att man fick handla fritt med alla länder utan att staten lade sig i det, så kallad frihandel. Detta gjorde att England ville importera mer och Sverige mötte snabbt behovet och kunde exportera havre trots folkökningen.

« Vänersborg | Varberg »


Laddar...


Lokaler i Vara

Vara Konserthus
Arenor, Konserthallar, Musikteater, Teater
4.0 / 5 (1 röst)
Allégatan 45
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.