Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Trollhättan

Västra Götalands län (Västergötland)

Trollhättan är en tätort (stad) i Västergötland samt centralort i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Staden har växt upp kring de numera uppdämda vattenfallen i Göta älvs övre lopp. Trollhättan fick stadsprivilegier så sent som år 1916. I praktiken hade man då sedan länge haft ett invånarantal som vida översträckte många andra av Sveriges städer. Orten benämns Eidar på 1200-talet, vilket är pluralis av "ed" (=trång passage vid vatten). Ett parallellt namn lever kvar i "Lilla Edet", som ligger två mil nerströms Göta älv. Vad som har varit "Stora Edet" är omtvistat: Såväl det nuvarande Trollhättan som Åkerström strax nerströms har föreslagits. Trollhetta qvarn nämns 1413 i Erik av Pommerns skattebok.

Det nuvarande namnets betydelse är inte heller något som enighet råder kring. Att troll betyder vad det låter som anses inte kontroversiellt. Hätta föreslås dels bokstavligen avse just en dylik huvudbonad, men också i överförd betydelse "bergstopp". (Exempel på den senare betydelsen finns i flera norska fjällnamn.) Vilken naturformation i eller vid älven som ursprungligen avsetts är inte heller klarlagt. Från medeltiden har kvarn- och sågverksamhet bedrivits där stadens centrum nu ligger, och ett samhälle har successivt vuxit fram däromkring.

Slussar byggdes 1800 (följda av nya 1844 och 1916), vilket möjliggjorde sjöfartstrafik utan den omlastning som tidigare behövts för att komma förbi de höga Trollhättefallen. Detta gynnade naturligtvis orten, liksom de väldiga vattenfallens energi som kunde utnyttjas för industriella ändamål.

« Trelleborg | Trosa »


Laddar...


Lokaler i Trollhättan

Hebeteatern
Konserthallar, Musikteater, Restaurang, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Kungsgatan 25
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.