Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Sollefteå

Västernorrlands län (Ångermanland)

Sollefteå, tätort i Sollefteå kommun som fick stadsrättigheter 1917. Ansedd av många att vara en mycket vacker stad. Staden ligger i Ångermanlands inland som ligger vid Ångermanälvens nipor nedanför där Faxälven flyter ihop, dess stadsvapen är orren. Ligger i Sunnanskogen. Alldeles söder om staden finns hotell Hallstaberget och i direkt anslutning finns en vintersportanläggning med bl.a. elljusspår, hoppbacke och slalombacke. Centralt vid Ångermanälven finns campingplatsen Risön med bl a fotbollsplaner och en badplats. Den lokala gymansieskolan heter Gudlav Bilder-skolan. Sollefteå har även ett naturbruksgymnasium. Sollefteå kommun är Sveriges näst största vattenkraftsproducent. I Ångermanälven och dess biflöden Faxälven och Fjällsjöälven producerar 16 större kraftstationer närmare 15 procent av landets vattenkraft.

Sollefteå kom under medeltiden att utvecklas till en viktig handelsplats. I mitten av 1600-talet anlades kronan sågkvarnar i området. I början av 1700-talet byggdes ett järnbruk upp, vilket ursprungligen bestod av en masugn, men som snart ersattes av en stångjärnssmedja med två härdar. Bruket kom sedermera i Graningeverkens ägo, och slutet av 1800-talet bestod det av en stångjärnssmedja med 3 franche-comté-härdar, manufaktursmedja samt såg. De betydande jordområdena gjorde dock att bruket inköptes av Sollefteå köping vid sekelskiftet för att kunna tillhandahålla kronan mark för Västernorrlands regemente. Järnbruksepoken var då i praktiken redan över. Sollefteå blev municipalsamhälle 1885, köping 1902 och slutligen stad 1917. Under 1950-talet så började Ångermanälven att byggas ut för vattenkraften och 1966 påbörjades Sollefteå kraftverk som ligger mitt i orten. Det blev ett av de sista kraftverken att byggas i älven och är även det sista kraftverket nedströms älven. Då älven har fritt flöde ut till Bottenhavet så existerar fortfarande laxvandringen och det ger ett tillskott till turistdragkraften.

Sollefteå var under glansåren en regementsstad med två regementen, T3 och I21, vilka som mest förfogade över 2000 beväringar. Dessa är numera nedlagda (T3 -1994, I21 -2000), och det bidrog till att kommersen kraftigt försämrades i ett par år, för att runt 2002-2003 återhämta sig sakta. Sollefteås befolkning reducerades kraftigt genom utflyttningar efter detta. Den berömda Hundskolan i anslutning till I 21, som drevs i statlig regi under regementstiden, var Sveriges enda utbildningsanstalt för brukshundar för såväl militära som civila ändamål. Numera drivs den i privat regi under Iris Hundskolan AB. Sollefteå huserar även Zeunerts (ursprungligen Sobra) bryggeri som specialiserats sig på lite dyrare mer hantverksmässiga ölsorter som vunnit stor respons med flertalet medaljer i öl-VM, bl.a. två vinster. För många Sollefteåbor så är Zeunerts julmust ett absolut måste varje år då den har en väldigt distinkt och egen smak som inte hittas i någon annan julmust.

« Södertälje | Solna »


Laddar...


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.