Sköllersta

Örebro län (Närke)

Sköllersta är en tätort i Sköllersta församling i östra delen av Hallsbergs kommun, Örebro län. Sköllersta ligger cirka 2,5 mil från Örebro. Sköllersta tätort har cirka 1 000 invånare. Ungefär 2 500 personer har Sköllersta som vallokal vid allmänna val.

Sköllersta är mest känt för Sveriges största fossilmuseum, beläget utanför samhället. Orten är även känd för Lithellsfabriken, belägen i de östliga delarna av samhället. Den startades av Oscar Lithell, vars son var gift med Lydia Lithell, som skrivit svenska texten till den berömda ryska folkmelodin Jag har hört om en stad ovan molnen. Lydia Lithell hade hört sången av en turnerande rysk kosackkör vid mitten av 1940 talet.

Anmärkningsvärd är även Sköllersta kyrka, en medeltidskyrka i kalk från 1200-talet med en fristående klockstapel från 1600-talet (centrala delarna). Kyrkan har ofta blivit kallad Närkes domkyrka beroende på dess storlek och den är en av landets större landsortskyrkor. På samma plats som kyrkan står idag kan det redan under 1100-talet ha stått en annan mindre kyrka.

« Skellefteå | Skövde »


Laddar...


Lokaler i Sköllersta

Sköllersta Kyrka
Kyrkor
0.0 / 5 (0 röster)
Erstorpsv. 22
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.