Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Skellefteå

Västerbottens län (Västerbotten)

Skellefteå är en tätort (stad) i Västerbotten och centralort i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Ortnamnet skrevs 1327 Skelepht, men ursprunget är okänt. Det kommer kanske inte från det lokala ånamnet (i det här fallet Skellefteälven) som de flesta andra namn på -eå gör, utan både stadens och älvens namn har troligtvis tidigt samiskt ursprung. Skellefteälvens översta del är dock Sieldutjokk i dalen Sielduvagge, vilket inte är helt olikt det dialektala ortsnamnet ("Sch'ället"). Det är fastställt att människor fanns i trakten ca 6 000 år f.Kr, och flera sten- och bronsåldersfynd har också hittats. Från 1300-talet och framåt finns skriftliga källor, där det bl a berättas att det 1419 fanns 60 hushåll i socknen. 1543 hade antalet stigit till 372, och då uppförs också den första stenkyrkan, vars sakristia fortfarande finns bevarad i Skellefteå landsförsamlings kyrka, landskyrkan.

På 1500- och 1600-talen hade man planer på att anlägga en ny stad i Skellefte socken. När Piteå (som vid denna tidpunkt var beläget där dagens Öjebyn låg) brann ned år 1666, ville Piteås borgare anlägga en ny stad. Den skulle ligga omkring åtta mil söderut på Storkåge bys ägor (där samhället Kåge idag ligger), på grund av ortens naturligt djupa hamn. Den unge kungen, Karl XI, utfärdade också privilegier till den nya staden, vilken skulle heta Hedvigstad efter hans mor Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Piteås borgare ändrade sig dock i sista stunden och valde att istället återuppbygga Piteå på dess nuvarande läge, omkring en mil söderut närmare havet. Därmed skrinlagdes planerna på en ny stad mellan Piteå och Umeå. Under den svenska stormaktstiden deltog de flesta män i krigen och bland annat slogs Skellefteå kompani ut helt två gånger. Det var änkorna efter alla soldater som fick dra det tunga lasset vid bygdens långsamma återhämtning i början av 1700-talet.

Handeln med trävaror tog fart, och kravet på en stadsbildning i Skellefte älvdal ökade. På initiativ av kyrkoherden Nils Nordlander grundades Skellefteå på Norrböle bys ägor. Det var trots hårt motstånd från borgarna i Umeå och Piteå, vilka hade handelsrättigheterna, som Skellefteå fick stadsprivilegier 1845. Skellefteå är därmed en av Norrlandskustens yngre städer. Kyrkplatsen vid Skellefteå landsförsamlings kyrka, allmänt kallat för "Landskyrkan" är däremot en urgammal mötesplats, där den s.k. Bonnstan tidigt växte upp med mängder av kyrkstugor. Den gamla stan har tyvärr eldhärjats flera gånger. Under 1900-talet utvecklades Skellefteå till en viktig industristad, emedan det mesta av den äldre träbebyggelsen, bl.a. det präktiga stadshuset i trä, gick i graven med efterkrigstidens rivningshysteri och ersattes med modern bebyggelse. Under hösten 1980 blev Skellefteå säte för Västerbottensteatern. Under 1990-talet och senare har Skellefteå utmärkt sig som en av Sveriges främsta musikstäder med bland annat rockband som Wannadies, Black Bonzo, Vintersorg och Otyg.

« Skara | Sköllersta »


Laddar...


Lokaler i Skellefteå

Anderstorpssalen
Konserthallar, Musikteater, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Trädgårdsgatan 6
Nordanåteatern
Teater
1.0 / 5 (1 röst)
Nordlandergatan 1
Skellefteå Kraft Arena
Arenor, Café, Pub, Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Mossgatan 27
Västerbottensteatern
Konserthallar, Musikteater, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Trädgårdsgatan 6


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.