Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Norrköping

Östergötlands län (Östergötland)

Norrköping är en industristad i Östergötland samt centralort i Norrköpings kommun. Norrköping ligger längst in i Bråviken på bägge sidor om Motala Ström (lokalt kallad Strömmen) som rinner genom staden. Dess forsar har under lång tid använts som kraftkälla för kvarnar och andra industrier, höjdskillnaden mellan sjön Glan och Bråviken är hela 22 meter. Norrköping är byggt på låglänt slättbygd, men sedan 1940-talet har odlingsmark tagits i bruk för ny bebyggelse. Ända fram till 1947 odlades tobak på fälten kring nuvarande Ljura, nu är området sedan länge bebyggt med bostäder. Öster, norr och väster om staden utbreder sig ännu slättbygden, medan den södra och sydvästra är mer skogsbevuxen, bl.a. med Vrinneviskogen. Stadens södra delar ligger högre än den norra.

Berggrunden är urberg, som är sedimentär och metamorfisk, vilket innebär att den är uppbyggd av bl.a djur, växtdelar, lera och aska som under tidens gång omvandlats till annat material. Norrköping är sedan gammalt en industri-, handels- och sjöfartsstad. Textilindustrin var fram till 1960-talet basen i stadens näringsliv, men krisen inom teko-industrin gjorde att andra branscher växte i betydelse, bland annat Whirlpool som tillverkar mikrovågsugnar och pappersindustrin med Holmen Paper och Billerud. Ericsson hade tidigare tillverkning av mönsterkort i Norrköping, men sedan några år är den verksamheten avvecklad. Norrköping fick stadsrättigheter 1384 Eventuellt hade sådana rättigheter givits även tidigare, men då hade människor bott kring Motala Ströms fall under lång tid.

Stadens fick sin första storhetstid under 1600-talet när den holländske affärsmannen Louis de Geer slog sig ner i staden. Han grundade ett flertal industrier i staden, bl.a pappersbruk, vapenfaktori, klädesfabrik och skeppsvarv. Under denna tid var staden Sveriges till befolkningsmängden näst största stad. Under 1800-talet växte textilindustrin i Norrköping och hälften av klädestillverkningen i Sverige skedde i Norrköping. De goda tiderna varade ända fram till 1950-talet då konkurrensen från utlandet började kännas av. Konkurrensen blev för svår och 1970 fanns bara ett fåtal fabriker kvar. Istället flyttade flera statliga verk till staden. Under början av 2000-talet marknadsförs Norrköping tillsammans med grannstaden Linköping som den fjärde storstadsregionen.

« Nacka | Norrtälje »


Laddar...


Lokaler i Norrköping

Crescendo
Klubb
0.0 / 5 (0 röster)
Järnbrogatan 3
Flygeln
Arenor, Konserthallar
4.0 / 5 (1 röst)
Dalsgatan 15
Harrys Pub & Restaurang Norrköping
Nattklubb, Pub, Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Drottninggatan 63 a
Himmelstalundshallen
Arenor
4.0 / 5 (1 röst)
Vattenverksvägen
Idrottsparken Norrköping
Arenor, Idrottsplats
0.0 / 5 (0 röster)
Södra Promenaden 26
Kulturkammaren
Konserthallar, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Tunnbindaregatan 37
Louis De Geerhallen
Arenor, Konserthallar, Mässa & Konferens, Restaurang
4.0 / 5 (1 röst)
Dalsgatan 15
Skandiateatern
Musikteater, Restaurang, Teater
5.0 / 5 (1 röst)
Drottninggatan 31
Stora Teatern Norrköping
Teater
2.0 / 5 (1 röst)
Teatertorget 1
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.