Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Mölndal

Västra Götalands län (Västergötland)

Mölndal är en del av tätorten Göteborg och centralort i Mölndals kommun. Mölndal var ursprungligen namnet på bebyggelsen kring Mölndalsåns fors (Götafors), där det fanns en liten by med fyra hemman. De låg i Fässbergs socken. När denna blev Mölndals stad 1922 fanns stora markområden som utnyttjades för industrier, bostäder etc. Fässbergs socken var en utpräglad jordbruksbygd med många kvarnar. De fanns redan på 1200-talet men utnyttjades först endast av bönderna själva. Senare kom kvarnarna till mera vidsträckt användning. Mölndal var en kvarnby ända till 1930, vilket var det sista året det maldes mjöl i kommunen, men den gamla kvarnbyn finns kvar med många K-märkta hus och industrier och är nu är ett populärt turistmål.

Mölndals utveckling till industristad började redan på 1600-talet. Först kom pappersindustri, senare också oljeslageri och textilindustri. Den goda tillgången på vatten var en fördel för industrin. Den gamla kvarnbyn växte, bostadsområden uppstod i Krokslätt och Toltorpsdalen. När Mölndal blev stad hade den en ganska spridd bebyggelse, men nu har stadsdelarna vuxit samman med kyrkan och Mölndalsbro som centrum. I Mölndal ligger travbanan Åbytravet, Mölndals sjukhus och den vackra 1700-talsanläggningen Gunnebo slott & Trädgårdar. På ett berg ligger den stora Fässbergs kyrka. Västtrafik har en spårvägslinje till Mölndal, linje 4, som mot norr går vidare mot Krokslätt och Angered. Slutstationen för fyran är Mölndal Centrum, skyltat Mölndal. Om Mölndal har det skrivits, en hembygdsman och författare var bibliotekarien Edvin Trettondal,som kan delge mycket om bygden som blev Mölndal.

« Mjölby | Mora »


Laddar...


Lokaler i Mölndal

Bifrostkyrkan
Kyrkor
0.0 / 5 (0 röster)
Lantbruksgatan 2
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.