Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Marstrand

Västra Götalands län (Bohuslän)

Marstrand är Bohusläns minsta stad, och en tätort i Kungälvs kommun. Den är belägen på två öar, Marstrandsön och Koön. Marstrandsön ligger längst ut mot havet, och hyser stadens centrum. Därifrån går personfärja till stadsdelen Arvidsvik på Koön, som har landsvägsförbindelse med fastlandet. Det är en idyllisk trähusstad som om somrarna är ett betydande turistmål, och utgångspunkt för den årliga Marstrandsregattan. Invånarna är i genomsnitt välbärgade, och många arbetspendlar till Göteborg.

Marstrand grundades av kung Håkon IV på 1200-talet. Skeppsfrakt, handel och fiske har varit stadens huvudnäringar, men fisket har gått upp och ner kraftigt i takt med tillgången till sill, vilket har styrt stadens välfärd. Den har också drabbats av krig flera gånger under såväl dansk-norsk som svensk tid.

De traditionella näringarna gick tillbaka kraftigt under 1800-talet, men samtidigt blev Marstrand en av landets tidigaste och populäraste badorter, som fick extra hög status tack vare kung Oscar II:s årliga besök. När allmän samfärdsel alltmer flyttades från sjövägen till landsvägen kom staden ohjälpligt i ett bakvatten: Den har inget naturligt omland, och ligger vid en avkrok, sett från landsvägsperspektiv.

« Mariestad | Mellerud »


Laddar...


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.