Mariestad

Västra Götalands län (Västergötland)

Mariestad är en tätort (stad) och centralort i Mariestads kommun. Tidigare var Mariestad residensstad i Skaraborgs län. Ortsnamnet Mariestad innehåller namnet 'Maria' i genitiv, tidigare stavat 'Mariæ', vilket stavningsmässigt förändrats i enlighet med det moderna uttalet 'Marie'. Mariestad kallas i folkmun "Vänerns pärla", efter sitt vackra läge vid sjön Vänern.

Staden grundades år 1583 av hertig Karl, senare kung Karl IX, som döpte staden efter sin hustru Maria av Pfalz. Stadens och kommunens vapen föreställer en oxe som stiger upp ur ett vattendrag. Detta avser återge det tillfälle när Maria av Pfalz såg just detta vid Tidan i Mariestad. Det finns två städer i Sverige som har domkyrka, men ingen biskop: Kalmar och Mariestad. 1583 bildades av Värmland och Vadsbo och Valle härader i Västergötland en så kallad superintendentia under ledning av en präst med titeln superintendent. Denne fick sitt säte i Mariestad. Detta upphörde 1647 och området delades: Mariestad upphörde som superintendentia, Karlstads superintendetia bildades och Valle och Vadsbo återgick till Skara stift. 1772 blev superintendenten i Karlstad biskop.

Mariestad har länge varit en förvaltningsstad, med såväl länsstyrelse som landstingets centralförvaltning. Efter andra världskriget har staden även haft flera stora industrier. Staden har haft såväl tändstickstillverkning som bryggeri. Stadens bryggerianor lever idag kvar genom varumärket Mariestads, som är ett omtyckt öl som tillverkas av Spendrups bryggeri. I Mariestad tillverkades även den populära Unica-boxen av Aktiebolaget Tidan. Den framställdes av unicafiber.

« Mariefred | Marstrand »


Laddar...


Lokaler i Mariestad

Mariestads Teater
Konserthallar, Musikteater, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Kyrkogatan 2
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.