Kristianstad

Skåne län (Skåne)

Kristianstad är en tätort (stad) med 31 592 invånare i nordöstra Skåne och centralort i Kristianstads kommun. Kristianstad är säte för Skåne läns landsting. Staden Kristianstad grundades 1614 av den danske kungen Christian IV efter att den närbelägna staden Vä förstörts. Anläggningsbrevet utfärdades 1614, men själva stadsprivilegierna först 1622, då staden även fick stapelstadsrätt. För att gynna Kristianstad upphörde både Vä och Åhus att vara städer vid Kristianstads grundande. Staden anlades redan från början som en fästning, med vallar, vallgravar och bastioner. Detta för att skydda den från svenskarna, som härjade i området. Det hjälpte dock inte särskilt länge, ty i freden i Roskilde 1658 blev Kristianstad svenskt tillsammans med resten av Skåne. Svenskarna sägs ha låtit staden behålla sitt stadsvapen eftersom det passande nog var blågult och Kristianstad är idag den enda staden i världen med en utländsk monarks monogram i sitt vapen.

Kristianstad blev snabbt ett viktigt regionalt centrum, och som i ett led att stärka stadens attraktionskraft blev staden residensstad för Kristianstads län när Generalguvernörmentet Skåne upplöstes 1719. När Hovrätten över Skåne och Blekinge skapades på 1800-talet blev Kristianstad huvudorten, dels eftersom staden låg mittemellan Malmö i sydvästra Skåne och Karlskrona i östra Blekinge och dels eftersom Kristianstad hade en större betydelse för Skåne än vad staden har idag. Vid denna tid var Malmö och Kristianstad ungefär jämnstora med varandra, men sedan skulle den demografiska balansen ändras till Malmös fördel. Efter en lång kampanj ledd av flera företrädande jurister i Malmö och Lund flyttades hovrätten 1917 till Malmö.

Kristianstad var länge en viktig militärstad med flera regementen samt Milostab Syd förlagda till staden, men under försvarsneddragningarna på 1990-talet försvann allt utom Pliktverket och Fortifikationsverket. Istället flyttade högskolan in i pansarregementets P6 gamla lokaler på Näsby och där artilleriregementet en gång huserade finns nu bl a en gymnasieskola och flera småföretag. Mer om Kristianstads militära förflutna finns att läsa i Peter Rosengrens "Skåningen i krig och fred", utgiven av Regionmuseet Kristianstad. Ett antal föreningar med anknytning till det militära Kristianstad är fortfarande aktiva, såsom Wendes Militärhistoriska Förening och Föreningen Norringarna - P6. Kristianstad var residensstad för Kristianstads län som existerade åren 1719-1997. När Region Skåne bildades fick Malmö ta hand om länsstyrelsen medan regionfullmäktige hamnade i Kristianstad som en kompromiss.

« Kramfors | Kristinehamn »


Laddar...


Lokaler i Kristianstad

Grand Nattklubb
Casino, Nattklubb, Pub
5.0 / 5 (1 röst)
Östra Storgatan 18
Idrottshallen
Aktivitetscentra, Konserthallar
1.0 / 5 (1 röst)
V. Storgatan 69
Kristianstad Arena
Arenor
0.0 / 5 (0 röster)
Västra Storgatan
Kristianstads Teater
Konserthallar, Musikteater, Teater
5.0 / 5 (1 röst)
Tivoliparken
Kronomagasinet
Mässa & Konferens
0.0 / 5 (0 röster)
Torsebro Byvägen
Ovesholms Slott

5.0 / 5 (1 röst)
Uddarpsvägen 123
Sommarlust
Konserthallar, Mässa & Konferens, Musikteater
3.0 / 5 (1 röst)
Utställningsv. 18
Yllan Mäss & Konferenscenter
Konserthallar, Mässa & Konferens, Musikteater, Teater
5.0 / 5 (1 röst)
Väverigatan 2


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.