Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Kramfors

Västernorrlands län (Ångermanland)

Kramfors är en tätort (stad) i Ångermanland och centralort i Kramfors kommun, Västernorrlands län. Staden ligger vid Ångermanälvens västra strand. Den genomkorsas av riksväg 90 över vilken den välkända gångbron och landmärket "Kurredoren" sträcker sig.

Ångermanälven var tidigare Sveriges viktigaste flottled och längs älven byggdes sågverk och massaindustrier upp från 1800-talet och in på 1900-talet. Kramfors uppstod som municipalsamhälle och industriort och blev stad 1947. Christoffer Kramm som byggde den första ångsågen i området gav staden dess namn. Idag är de flesta industrier nedlagda efter omfattande strukturomvandlingar inom massaindustrin på 1960- och 1970-talen. Kramfors befolkning har kraftigt reducerats genom utflyttningar.

Kramfors kommun har en kråka som vapen. Den brukar ofta bli refererad till som kramforskråkan. Den har av Leif Mattison designats i en modernare version, och har används i diverse olika sammanhang. Bland annat använder den lokala gymnasieskolan Ådalsskolan den i många sammanhang. Kramfors har även ett av Sveriges tennisgymnasium, som samarbetar med Ådalsskolan när det gäller utbildningen. Kramfors kallas även i vissa sammanhang "pulver city", som då på senare tid anspelat på drogmissbruk, senast uppmärksammat i SVT:s samhällsprogram Faktum. Något som visat sig tveksamt då namnet kan härledas längre tillbaka i tiden. Ett är att det hör samman med sågverksepoken. Dammet från sågverken lade sig som ett pulver i omgivningen närmast sågverken. En härnösandskille har sagt att Kramfors påminde om en vilda western-stad och uttrycket då kopplades till knallpulver. Klart är att folk i 60-65-årsåldern som hört om Pulvercity som barn inte sammankopplar uttrycket med knark.

« Köping | Kristianstad »


Laddar...


Lokaler i Kramfors

Parkrestaurangen
Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Fabriksgatan 11
Wibergs
Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Limstagatan 5


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.