Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Haparanda

Norrbottens län (Norrbotten)

Haparanda (finska och meänkieli Haaparanta) tätort (stad) och centralort i Haparanda kommun i Norrbottens län (Norrbotten). Haparanda är Sveriges östligaste plats. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant "aspstrand". Torneå var en av Nordkalottens mest kända marknadsplatser redan under medeltiden. Torneå stad grundades 1621 och växte till en stor handelsstad. Vid fredsavtalet 1809 förlorade Sverige hela Finland genom en ny gränsdragning som drogs längs Torne- och Muonio älvar. Haparanda by med sju bondgårdar låg på den svenska sidan av Torne älv, medan Torneå hamnat på den finska sidan. Statsmakterna beslöt 1812 att som kompensation för förlusten av Torneå grunda en ny stad, Carl-Johans stad (senare rentav kallad Haparanda stad) väster om byn Nikkala, men denna stad förblev en skrivbordsprodukt, då nästan ingen valde att bosätta sig där. Haparanda by hade fördelen av närhet till Torneå, den nya riksgränsen och därmed även tullstationen. På en av Haparanda bys bondgårdars ägor grundades därför 1821 en köping, som snart fick stadsliknande bebyggelse och som erhöll stadsrättigheter 1842. Samtidigt gav staten upp det fruktlösa försöket att etablera en stad väster om Nikkala.

Haparanda by fortsatte ännu länge att existera som by utanför det egentliga stadsområdet; köpingen/staden var i så måtto en ny ort. Språkligt och kulturellt blev dess befolkning annorlunda sammansatt än den i stort sett enspråkigt finskspråkiga landsbygden runtomkring. Då förutom tornedalingar även många borgare och hantverkare från svensktalande trakter, exempelvis Nederkalix men även från andra delar av Sverige och från Torneå (som hade en stor svenskspråkig befolkning vid denna tid), slog sig ned i staden, blev svenska redan vid mitten av 1800-talet det dominerande språket. I båda världskrigen spelade Haparanda en viktig roll i olika sorters gränsaffärer, inte minst mottagande av flyktingar.

Under modern tid har finskan fått ett allt starkare fäste i Haparanda, framförallt på grund av inflyttning från Finland och av sverigefinländare från södra Sverige. Majoriteten av Haparandas befolkning har minst en förälder född i Finland. Det finns därför sedan 1980-talet en språkskola där undervisningspråken är finska och svenska, och samarbetet med Torneå är allt mer intensivt och djupgående. Haparanda kommun är även en del av det territorium där finska och meänkieli har officiell status som områdets minoritetsspråk.

« Halmstad | Härnösand »


Laddar...


Lokaler i Haparanda

Cape East
Hotell, Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Sundholmen 1
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.