Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Falköping

Västra Götalands län (Västergötland)

Falköping, tätort (stad) och centralort i Falköpings kommun. Staden Falköping vilar på historiska marker, nära Åsle där ett stort slag ägde rum på 1200-talet och med kommundelen Karleby som ibland sägs ha Sveriges äldsta gata: gårdarna ligger på rad mittemot en rad av stenåldersgravsättningar.

Staden ligger i en naturskön och kuperad del av Västergötland mellan de två platåbergen Ålleberg och Mösseberg. Platsen har varit bebodd och brukad av människor åtminstone de senaste 5 000 åren, vilket visas av stort antal fornlämningar. Stenåldern dominerar med tiotals bevarade gånggrifter och hällkistor. Falköping är Europas enda stad med denna mängd av megalitgravar som synliga inslag i gatubilden. I parker, gatukorsningar och villatomter finns ett flertal monumentala gånggrifter med stora stenkammare.

Under krigen med Danmark under 16- och 1700-talen så besköts och brändes bland annat staden ner. Skotthål från danskarna finns fortfarande kvar i den gamla kyrkans port. Staden fick tidigt betydelse som järnvägsknutpunkt: stambanan mellan Göteborg och Stockholm (Västra stambanan), passerar staden och knyts här ihop med en bana till Malmö via Nässjö. Stationshuset från 1935 är ett av landets främsta funktionalistiska byggnadsminnesmärken, och Sveriges enda järnvägsstation som är K-märkt. Falköpings två främsta kännetecken är tranan och Ållebergs ryttare.

« Falkenberg | Falun »


Laddar...


Lokaler i Falköping

Falköpings Stadsteater
Musikteater, Teater
0.0 / 5 (0 röster)
Trädgårdsgatan 22
 


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.