Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Borlänge

Dalarnas län (Dalarna)

Borlänge är en tätort (stad) i Dalarna samt centralort i Borlänge kommun, Dalarnas län. Borlänge, som ligger vid Dalälven 18 km sydväst om Falun, är Dalarnas största stad och dess viktigaste industri- och handelsort. Traditionellt sett har den karaktäriserats som en utpräglad industristad med främst stål- och pappersindustri. Denna är idag främst dominerad av SSAB Tunnplåt Borlänge och Stora Enso Kvarnsveden. Under de senare årtiondena har industridominansen emellertid minskat, och idag har Borlänge även em väl utbyggd privat och offentlig tjänstesektor. Bland annat finns här centrumet för länets parti- och detaljhandel samt landsvägs-, järnvägs- och flygtransporter. Både Vägverket och Banverket har sina huvudkontor förlagda till Borlänge.

På senare år har stora satsningar gjorts från såväl kommunens som det privata näringslivets sida i syfte att utveckla och profiliera Borlänge till mäss- och konferensstad. Som en viktig del i detta arbete har köpcentrumet Kupolen uppförts. Strax söder om tätorten ligger flygplatsen Dala Airport. I Borlänge finns finns de delar av Högskolan Dalarna med inriktning på teknisk, administrativ, ekonomisk och social utbildning. I Borlänge finns även det enda äventyrsbadet med tre rutschkanor i Sverige.

Ortnamnet (i Borlængio 1390) innehåller förledet bor 'vägsträcka där man måste bära (båtar och) last', i senare leden ordet länga syftande på en vägsträcka. 'Den långa vägen på boren' skulle kunna ha avsett vägsträckan från Mjälga till Båtsta.

« Borgholm | Boxholm »


Laddar...


Lokaler i Borlänge

Domnarvets Restaurang och Pub
Pub, Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Faluvägen 3
Maximteatern Borlänge
Café, Konserthallar, Musikteater, Teater
3.0 / 5 (1 röst)
Tunag. 42
Restaurang Tzatziki
Restaurang
0.0 / 5 (0 röster)
Borganäsvägen 48
Wild West
Pub, Restaurang
1.0 / 5 (12 röster)
Gamla landsvägen 6


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.