Måndag
2015-05-04
Tisdag
2015-05-05
Onsdag
2015-05-06
Torsdag
2015-05-07
Fredag
2015-05-08
Lördag
2015-05-09

Älvsbyn

Norrbottens län (Norrbotten)

Älvsbyn kallas "Norrbottens pärla" utifrån en liknelse mellan Älvsbyn sett uppifrån och en ädelsten. Älvsbyn är belägen vid Pite älv i södra Norrbottens län. Älvsbyn ligger i Fyrkanten i Norrbotten, 47 kilometer söder om Boden, 65 kilometer väster om Luleå och 50 kilometer nordväst om Piteå. Den kända filmen Jägarna (1996), inspirerad av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten, den så kallade Kalixhärvan, är inspelad i Älvsbyn.

Orten har vid flera tillfällen under vintern kallast i landet och tvärtom sommartid. Detta beror på att Älvsbyn ligger i en grytformad dal.

Avfolkningen är ett problem för orten, som för många andra mindre samhällen. År 2005 hade invånarantalet minskat med 134 personer sedan tätortsavgränsningen år 2000.

I Älvsbyn finns bland andra företagen Polarbröd och Älvsbyhus. En bit utanför Älvsbyn, vid samhället Vidsel, finns Robotförsöksplats Norrland (RFN). Här ligger också Storforsen, Norra Europas största obundna vattenfall. Vattenfallet är en sevärdhet som varje år lockar mängder av turister. Under en lång följd av år har baletten Trolltagen med musik av Ralph Lundsten uppförts under Storforsens dag.

Utanför Älvsbyns centrum ligger Kanisbacken som vintertid används för utförsåkning, längdskidåkning och för skärmflygning. Sommartid till skidgång, cykling (downhill, wallride, hopp m.m.) och skärmflygning.

« Alingsås | Åmål »


Laddar...


Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

November 2017
Inga evenemang hittas.
December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.