Musik & Video
cdon.com
YouTube

Freda' är en svensk popgrupp som först existerade 1983-1993 och sedan från 2009. Namnet tog de sig efter att de vunnit en rockbandstävling just på en fredag. Gruppens medlemmar kommer från Gnosjö i Småland.

Första singeln, Livsviktigt, lanserades 1984 men fanns ändå inte med på debutalbumet. Gruppens genombrott kom dock 1986 med singeln "Vindarna". 1988 fick gruppen en Grammis för "Årets religiöst" efter stora framgångar med albumet Tusen eldar, som sålde i över 100 000 exemplar. Gruppen menade sig dock inte framföra kristen musik. 1990 fick gruppen ännu en Grammis, denna gång för "Årets rockgrupp" ("För texterna, musiken och det passionerade framförandet, vilket gör grabbarna till numero uno."). Gruppen upplöstes 1993. Låtskrivaren och sångaren Uno Svenningsson gjorde sedermera solokarriär. Medlemmar förutom Uno Svenningsson var Arne Johansson (gitarr, från 1990 även keyboards), Mats Johansson (trummor och slagverk från 1986) och Sam Johansson (keyboards 1983-1990). (De tre Johanssönerna är inte släkt med varandra.) Grundmedlemmar var på bas Jan Nordbring och på trummor Per Nordbring. De driver idag en studio i Göteborg, TMP Media Group.

I Jönköpings-Posten 10 juni 2009 berättade Arne Johansson att han och Uno Svenningsson har återförenats, skrivit nya låtar tillsammans och att bandet, med trummisen Mats Johansson, håller på att spela in ett nytt Freda'-album. Den 4 december 2009 släpptes ett smakprov i form av den digitala singeln "Bäste vän". Albumet Ett mysterium gavs ut i januari 2010. I slutet av maj kommer beskedet att gruppen ska genomföra en turné i det mindre formatet under hösten.


 

Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.
April 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.