Musik & Video
cdon.com
YouTube

Ann-Louise Hanson sjöng på scen för första gången när hon var sex år. När hon var tolv år kom hon tvåa i Veckorevyns talangjakt Flugan, (man var tvungen att vara femton år för att få vinna). Andra priset var att få spela in den låt hon hade tävlat med, Ringen du gav mig. Skivinspelningen gjordes den 17 augusti 1956 på Europafilm i Stockholm. Skivan, en 78-varvare, kom ut i september trots att inspelningen var mindre lyckad. Hanson fick nämligen sjunga till förinspelat orkesterackompanjemang, som verkade anpassat efter en äldre sångerska med lägre röstläge.

Vid fjorton års ålder flyttade hon ensam till Stockholm och bodde hos ett par släktingar. Några år senare kom hennes mamma Anna, pappa Ove och brodern Lars (som är konstnär) dit och flyttade in i ett hus en bit därifrån. Talangtävlingen Flugan gjorde att den legendariske skivbolagsdirektören Anders Burman på Metronome upptäckte henne. Hanson började som vokalist i Burmans orkester i slutet av 1950-talet. Senare gick hon över till Leif Kronlunds band, vilket satte fart på hennes karriär. 1961 träffade hon sin blivande man, Bruno Glenmark, som kom till orkestern som trumpetare.

Genombrottet på skiva kom 1961 med Är du ensam i kväll?, en svensk version av Elvis Presleys Are You Lonesome Tonight?, som sålde i över 40 000 exemplar. 1964 genomförde hon en uppmärksammad visturné tillsammans med Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Samarbetet resulterade senare i en LP-skiva. Hon övergick senare till skivbolaget Philips där hon fick stora framgångar med låtar som Min greve av Luxemburg, Min luftballong och Arrivederci Franz. Den sistnämnda låg sju veckor som etta på försäljningslistan och blev guldskivebelönad.

På 1970-talet övergick hon till att sjunga countrypop och fick en storsäljare med Låt inte din skugga stanna här. LP:n GlenDisc, sålde i över 150 000 exemplar, och är därmed Ann-Louise Hansons största försäljningssuccé hittills. 1971 vann hon den internationella musiktävlingen Cerbul de Aur.

1990 flyttade Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark till den lilla byn Placassier, som ligger mellan Nice och Cannes, på franska rivieran. Hon har då och då återvänt till Sverige för olika framträdanden, bl.a. en lyckad krogshow på Börsen i Stockholm och folkparksturné tillsammans med Lill-Babs och Siw Malmkvist. 2004 var hon åter aktuell i Melodifestivalen tillsammans med Towa Carson och Siw Malmkvist. De deltog med sången C'est la vie, skriven av Thomas G:son. Med sju poäng kom de på tionde och sista plats i finalen i Globen dock hade de tidigare vunnit en av tävlingens delfinaler. Den 27 juli 2004 medverkade trion i Allsång på Skansen.


 

Senaste uppdateringar

Sanna Nielsen & Anders Glenmark - När vi närmar oss jul
När vi närmar oss jul I år gör Sanna Nielsen...

Snövit - The Musical
Bröderna Grimms klassiska saga är omarbetad av Robert Dröse...

P-Floyd 2015
A tribute to Pink Floyd Det finns tributeband och det...

Christmas Night 2015
Med allt från stämningsfulla julklassiker till nya favoriter har...

Wildlife Safari
Vi ger dig en fantastisk möjlighet att möta ”Skogens...

Tipsa oss

December 2017
Inga evenemang hittas.
Januari 2018
Inga evenemang hittas.
Februari 2018
Inga evenemang hittas.
Mars 2018
Inga evenemang hittas.

Ändra/Välja stad

Inställning av stad sker via geografisk sökning av din IP-adress (Information lagras inte). Du kan närsomhelst ändra din hemstad eller välja den stad som ligger närmast dig. Välj från listan nedanför.